fbpx

Kenyataan Bersama Dong Zong dan Jiao Zong

Kenyataan Bersama Dong Zong dan Jiao Zong

 

3 Disember 2019

 

Memandangkan  tuduhan pegawai Kementerian Pendidikan yang mengatakan bahawa Dong Jiao Zong hanya memaklumkan pihak kementerian satu jam sebelum  datang untuk mengemukakan memorandum adalah tidak benar, maka Dong Jiao Zong mengeluarkan kenyataan berikut untuk menjelaskan keadaan yang sebenar.  Dong Jiao Zong  sememangnya telah membuat janji temu dengan  pihak kementerian untuk mengemukakan memorandum pada  29 November 2019, jam 3 petang. Maka, sebarang khabar angin yang menyatakan Dong Jiao Zong  “tidak membuat janji temu ” merupakan perbuatan  yang sengaja memutarbelitkan   fakta sebenar.

 

Setelah membuat keputusan untuk mengemukakan memorandum kepada Kementerian Pendidikan pada  29 November 2019, jam 3 petang, Dong Jiao Zong mula menghubungi Pejabat Menteri Pendidikan pada pagi 28 November 2019, iaitu satu hari sebelum  mengemukakan memorandum. Walaupun telah banyak kali Dong Jiao Zong hubungi Pejabat  Menteri Pendidikan termasuk memberi mesej melalui  WhatsApp tetapi langsung tidak diberi jawapan pada 28 November 2019. Maka, Dong Jiao Zong terus menghubungi Pejabat Menteri Pendidikan pada 29 November 2019 supaya menghantar pegawai untuk menerima memorandum pada 3 petang. Dong Jiao Zong amat bersyukur kerana  akhirnya mendapat jawapan daripada   Pejabat Menteri Pendidikan pada  jam 1.58 petang dan memberitahu akan  menghantar  pegawai untuk  menerima memorandum berkenaan. Ini jelas menunjukkan bahawa Dong Jiao Zong telah membuat janji temu dengan Pejabat Menteri Pendidikan  untuk mengemukakan  memorandum pada 29 November 2019, jam 3 petang. 

 

Sebenarnya,  seorang pegawai Pejabat Menteri Pendidikan  memberithu Dong Jiao Zong  bahawa mereka memang telah menghantar seorang pegawai untuk menerima memorandum pada hari berkenaan, tetapi pegawai tersebut telah keluar sementara tanpa memberitahu pegawai yang lain. Ini menyebabkan tidak ada pegawai tampil untuk menerima memorandum pada jam 3 petang. Menurut beliau ini merupakan kejadian di luar jangkaan yang tidak diingini.

 

Bagaimanapun, semua ini menunjukkan bahawa Dong Jiao Zong sememangnya telah menghubungi Kementerian Pendidikan terlebih dahulu, Kementerian Pendidikan bukan sahaja  telah mengetahui perkara ini, malah telah bersetuju menghantar pegawai untuk menerima memorandum. Kejadian ini berlaku disebabkan  masalah penyelenggaraan dalaman Kementerian Pendidikan. Maka, tuduhan  pegawai Kementerian Pendidikan tersebut kepada pihak media bahawa Dong Jiao Zong tidak membuat janji temu terlebih dahulu adalah tidak benar.

 

Walaubagaimanapun, apa yang penting  ialah Kementerian Pendidikan telah menerima memorandum yang dikemukakan oleh Dong Jiao Zong. Maka, dengan tulus ikhlasnya Dong Jiao Zong menyeru  Kementerian Pendidikan supaya memberi respons segera terhadap perkara-perkara yang dinyatakan dalam memorandum tersebut dan  jangan lagi  mengalihkan perhatian orang ramai, khasnya masyarakat Cina  terhadap isu-isu tersebut.