fbpx

Kenyataan Bersama Dong Zong dan Jiao Zong

Kenyataan Bersama Dong Zong dan Jiao Zong

 

24 Disember 2019

 

Berkenaan dengan kenyataan Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Presiden PKR menyeru semua pihak kembali ke ruang dialog untuk berbincang isu tulisan Jawi, Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) dan Gabungan Persatuan Guru-Guru Sekolah Cina Malaysia (Jiao Zong) mengeluarkan kenyataan berikut:

 

  1. Dong Jiao Zong mengalu-alukan keprihatinan Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Presiden PKR mengenai isu pengenalan tulisan Jawi dalam mata pelajaran Bahasa Melayu SJK. Dong Jiao Zong sependapat dengan cadangan Dato’ Seri Anwar Ibrahim, iaitu menyelesaikan isu tulisan Jawi  melalui dialog.

 

  1. Dong Jiao Zong menghormati kedudukan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan negara kita dan tidak membantah tulisan Jawi. Pada halnya, Dong Jiao Zong bersetuju dengan isi kandungan buku teks mata pelajaran Bahasa Melayu SJK Tahun 5 sedia ada yang memperkenalkan seni tulisan pelbagai kaum, termasuk seni tulisan Jawi.

 

  1. Selama ini, Dong Jiao Zong berpendirian bahawa perbezaan pandangan yang timbul harus diselesaikan melalui perbincangan yang rasional dan semangat toleransi, ini amat penting untuk mempertingkatkan keharmonian dan perpaduan antara kaum, supaya menyumbang kepada kemakmuran dan kemajuan negara. Maka, Dong Jiao Zong sedia mengadakan perbincangan dengan semua pihak sebelum atau selepas 28 Disember 2019, termasuk Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik dan pertubuhan-pertubuhan pelbagai kaum untuk bermuzakarah dan menyelesaikan isu tulisan Jawi secara rasional, dan mempertingkatkan persefahaman antara kaum.

 

  1. Dong Jiao Zong menegaskan bahawa Lembaga Pengelola Sekolah (LPS) merupakan komponen yang penting dalam SJKC. Ahli-ahli LPS merangkumi wakil-wakil daripada Kumpulan Penyokong Sekolah, Kumpulan Pemegang Amanah Harta Sekolah, PIBG, bekas murid sekolah dan wakil Menteri Pendidikan. Selain itu, kedudukan dan kuasa LPS bagi pengurusan sekolah termaktub dalam Akta Pendidikan, maka Dong Jiao Zong menegaskan bahawa LPS harus ditetapkan oleh KPM untuk membuat keputusan mengenai pelaksanaan pengenalan tulisan Jawi.