fbpx

Kenyataan Bersama Dong Zong dan Jiao Zong

Kenyataan Bersama Dong Zong dan Jiao Zong

 

5 Februari 2020

 

YAB Perdana Menteri merangkap Pemangku Menteri Pendidikan, Tun Dr. Mahathir berkata bahawa bahasa Inggeris akan digunakan semula untuk pengajaran dan pembelajaran   mata pelajaran Matematik dan Sains dalam mesyuarat khas bersama pentadbiran  Kementerian Pendidikan   pada 30 Januari 2020.  Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia ( Dong Zong ) dan Gabungan Persatuan Guru-Guru Sekolah Cina Malaysia ( Jiao Zong ) memandang serius terhadap isu ini dan mengeluarkan kenyataan bersama seperti berikut.

 

1. Dong Jiao Zong bersetuju dengan keperluan dan kepentingan untuk meningkatkan  penguasaan Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik di kalangan murid-murid. Bagaimanapun,  pelaksanaan dasar “Pengajaran Dan Pembelajaran Sains Dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI)” dari  tahun 2003 hingga 2009 yang berakhir dengan kegagalan jelas membuktikan  bahawa  dasar PPSMI bukan sahaja tidak berkesan untuk meningkatkan  penguasaan murid-murid terhadap Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik malah mengakibatkan kemerosotan pencapaian murid-murid dalam mata pelajaran 

 

Pendidikan memainkan peranan penting untuk menentukan masa depan setiap generasi,  sekiranya kerajaan melaksanakan semula dasar PPSMI yang bercanggah dengan teori pendidikan,  pasti  mendatangkan  impak negatif kepada pendidikan negara kita. Maka, sebarang dasar dan langkah yang dilaksanakan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hendaklah menepati  keperluan sebenar dengan mengutamakan hasil   analisis yang menyeluruh dan pandangan  profesional mengenai pendidikan.

 

2. Walaupun dibantah keras oleh rakyat, namun kerajaan tetap melaksanakan dasar PPSMI pada tahun 2003. Bagaimanapun,  setelah 6 tahun pelaksanaan dasar PPSMI, KPM terpaksa membatalkan dasar ini kerana bukan sahaja gagal meningkatkan  penguasaan Bahasa Inggeris, malah  pencapaian murid-murid dalam Sains dan Matematik juga merosot. Kajian ahli akademik juga menunjukkan bahawa pencapaian murid-murid negara kita dalam pentaksiran PISA dan TIMSS pada masa itu berada di bawah taraf antarabangsa disebabkan pelaksanaan PPSMI. Namun setelah dasar PPSMI dimansuhkan pada tahun 2009, prestasi pencapaian murid-murid negara kita dalam pentaksiran PISA tahun 2018 telah menunjukkan peningkatan.  

 

Kajian UNESCO telah menunjukkan bahawa murid-murid  belajar dengan lebih berkesan apabila diajar dalam bahasa ibunda. Maka,   dasar PPSMI jelas  bercanggah dengan saranan UNESCO yang mengutamakan pengajaran dan pembelajaran dalam bahasa ibunda. Selain itu, banyak kajian ilmiah yang dijalankan di peringkat antarabangsa juga membuktikan kesan negatif  PPSMI  dan   tidak memberi manfaat kepada pembelajaran murid-murid.  

 

3. Memandangkan prestasi institusi pendidikan awam semakin merosot, ramai ahli akademik telah membuat seruan supaya  pembaharuan pendidikan negara kita dijalankan  dengan segera.  Berikutan dengan perkembangan AI yang semakin pesat, kebanyakan negara telah menjalankan pembaharuan pendidikan dengan menitikberatkan pendidikan yang berorientasikan perkembangan aspek kemanusiaan dan kemenjadian murid-murid,  serta melaksanakan kurikulum sekolah yang mengutamakan unsur-unsur pemikiran kreatif, kemahiran berfikir aras tinggi dan pembelajaran merentas kurikulum.

 

Pembaharuan pendidikan bagi Malaysia Baru hendaklah selaras dengan arus perkembangan global dan sanggup berdepan dengan cabaran masa akan datang tetapi  bukan meneruskan minda lama yang ketinggalan zaman,  seperti melaksanakan semula dasar PPSMI yang  telah terbukti gagal. Sehubungan itu, Dong Jiao Zong menyeru supaya kerajaan Pakatan Harapan bertindak segera untuk melantik seorang  Menteri Pendidikan yang berpandangan jauh  dan berketrampilan dalam menerajui  pembangunan pendidikan negara sejajar dengan arus perkembangan pendidikan sedunia. Sebelum pelantikan Menteri Pendidikan yang baru, KPM tidak patut  melaksanakan sebarang dasar pendidikan baru secara tergesa-gesa.

 

4. Dong Jiao Zong menyeru supaya KPM mengadakan perbincangan terperinci dengan pertubuhan-pertubuhan pendidikan dan ahli-ahli akademik sebelum membuat sebarang keputusan mengenai dasar pendidikan. Adalah penting bagi kerajaan untuk mendengar pandangan-pandangan rakyat, khasnya pihak-pihak  yang berkepentingan  supaya dasar pendidikan yang digubal  oleh kerajaan mendapat persetujuan  semua pihak. Sehubungan itu, kami ingin mengingatkan Kabinet supaya mengambil kira pandangan rakyat  dan pendapat profesional dalam perbincangan berkenaan pelaksanaan semula PPSMI.