fbpx

Siaran Akhbar :Pengumuman Pemenang untuk Pertandingan Menulis Esei Sempena Hari Malaysia – “Menyanjung Kepelbagaian” anjuran Dong Zong

Siaran Akhbar Pengumuman Pemenang untuk Pertandingan Menulis Esei Sempena Hari Malaysia – “Menyanjung Kepelbagaian” anjuran Dong Zong

 

Sebanyak 11 buah karya terbaik telah dipilih dalam Pertandingan Menulis Esei Sempena Hari Malaysia – “Menyanjung Kepelbagaian” anjuran Dong Zong. Selain sijil penghargaan, para pemenang juga akan diberi hadiah wang tunai sebagai tanda penghargaan.

 

  1. Malaysia pada asalnya adalah sebuah negara yang terdiri daripada masyarakat majmuk. Kini, kemajmukan masyarakat tempatan diperkayakan dengan kedatangan komuniti antarabangsa dan pekerja asing. Kecanggihan teknologi dan pengangkutan menjadikan dunia kini tanpa batasan dan interaksi antara kaum telah menjadi hakikat yang tidak dapat dinafikan. Dalam era globalisasi, sikap memahami, menghayati serta menghormati kepelbagaian budaya telah menjadi norma masyarakat yang penting dan ia juga menjadi tujuan utama Dong Zong menganjurkan pertandingan ini, iaitu memupuk semangat saling menghormati dan inklusif antara satu sama lain melalui tulisan esei.

 

  1. Pertandingan ini telah diadakan, bermula pada bulan lepas (Ogos 2020) dan menerima sambutan yang baik daripada semua lapisan masyarakat, antaranya termasuk pelajar-pelajar dari sekolah rendah sehingga ke Institusi Pengajian Tinggi (IPT). Hal ini menunjukkan rakyat tempatan yang semakin mengambil berat tentang konsep kepelbagaian.

 

  1. Setelah melalui proses penilaian yang teliti, sekurang-kurangnya tiga buah karya telah dipilih untuk setiap kategori Bahasa dan pemenangnya akan menerima sijil penyertaan serta hadiah wang tunai. Selain itu, peserta yang berkelayakan juga akan dihadiahi dengan sijil dan kupon belian buku sebagai tanda penghargaan. Antara senarai pemenang adalah seperti berikut:

 

Kategori Bahasa Melayu: (3 Karya terpilih)

Jane Ho Mei Ying, pelajar, “Semarakkan Hubungan Antara Kaum”

Muhammad Faiz Ikhwan bin Hasbulah, pelajar, “Perkauman membinasakan perpaduan”

Joy Lee Xing Yee, pelajar, “Bertuah, Bersyukur”

 

Kategori Bahasa Inggeris: (3 Karya terpilih)

Joseph Hamzah Anwar, Student, “Enlightened by Diversity”

Elijah Wong Jing Er, Student, “Malaysia - The Diverse Football Team”

Joycelyn Ong Shee Hui, Education consultant, “Precious Friendship Made in Sarawak”

 

Kategori Bahasa Mandarin: (5 Karya terpilih)

Tai Yu Jing, Guru, “Peristiwa dalam proses mengajar”

Sim Ming Choo, Guru, “Negeri Sarawak yang indah”

Lee Jia Hui @ Li JiaHuij, Pelajar, “Tahun kelapan”

Chee Jeng Ying, Pelajar, “Menyanjung Kepelbagaian”

Chu Jun Cheng, Pelajar, “Menyanjung Kepelbagaian”

 

  1. Hasil karya terpilih menampilkan konsep kepelbagaian yang amat ketara melalui pengalaman kehidupan harian penulis tersebut dan ia amat berharga terutamanya nilai kandungan esei tersebut mencerminkan betapa indah semangat masyarakat kita yang sentiasa menyanjung tinggi terhadap nilai kepelbagaian dalam kehidupan harian.

 

  1. Semua hasil karya pemenang akan dipaparkan berturutan sejak masa ini melalui media internet - Malaysiakini (https://www.malaysiakini.com/). Maklumat lanjut, sila layari laman sesawang Dong Zong (https://www.dongzong.my/) atau facebook Projek Kepelbagaian Kaum dan Budaya (PKKB) (https://www.facebook.com/duzhongsci). Sebarang pertanyaan, sila hubungi Bahagian Hal Ehwal Organisasi, Dong Zong (03-87362337, Yap Heng Lung (301), Cheng Guan Hui (299)).

 

Sekian terima kasih.

 

Daripada,

Bahagaian Hal Ehwal Organisasi, Dong Zong