fbpx

Teks Ucapan Pengerusi Dong Zong Encik Tan Tai Kim bagi Majlis Sambutan Hari Malaysia 2021

Tarikh: 25 September 2021 (Sabtu)

Masa  : 10.00 a.m

 

Terima kasih saudara/saudari Pengerusi MajlisSalam sejahtera kepada

 

Yang Berhormat Tuan Hee Loy Sian(ADUN KAJANG)

Para sidang media,

Para staf-staf Dong Zong

Dan para hadirin sekalian.

 

Terlebih dahulu, saya ingin merakamkan ribuan terima kasih atas kedatangan tuan-tuan dan puan-puan. Dong Zong telah mengadakan aktiviti-aktiviti seperti pertandingan menulis esei, pertandingan fotografi, Projek Sahabat Pena, teater atas talian dengan perbincangan dan forum anak muda bagi Sambutan Hari Malaysia 2021 dengan temanya “Covid-19 : Menyanjung Kepelbagaian ”. Kita berharap mengadakan aktiviti-aktiviti tersebut dapat menonjolkan kepelbagaian budaya di negara kita, ia juga memberi iktibar kepada masyarakat bagi kepentingan melindungi nilai kepelbagaian dan mengenali perbezaan budaya antara satu sama secara toleransi.


Para hadirin yang dihormati,

Kepelbagaian etnik, bahasa dan budaya merupakan kekuatan dan khazanah negara kita, ia meningkatkan tahap kebudayaan negara dalam membina kepelbagaian masyarakat. Unsur kepelbagaian budaya menggalakkan hidup makmur bersama, menegaskan berkomunikasi antara satu sama lain, bekerjasama dengan situasi menang-menang bagi mencapai perkembangan bersama. Setiap kebudayaan kaum harus diberikan kehormatan dan layanan yang adil. Dengan ini, negara kita perlu menolak budaya homogen dan berusaha bagi mencapai kepelbagaian masyarakat yang hidup harmoni dan saling memahami antara satu sama lain.  


Negara kita merdeka melebihi 60 tahun, sistem sekolah pelbagai aliran telah dijamin oleh perlembagaan sejak dari awal lagi. Ahli politik seharusnya tidak menggunakan kata-kata seperti “ sistem sekolah vernakular merupakan batu penghalang bagi perpaduan rakyat” demi kepentingan sendiri, sebagai masyarakat sivil kita perlulah menghalang tindakan politik yang tidak matang ini. Ahli politik  perlu menjaga tatasusila dan kelakuannya, elakkan pemikiran stereotaip dan diskriminasi berdasarkan kaum, mengaplikasikan semangat kepelbagaian dalam pentadbiran negara dan mencadangkan dasar kerajaan yang lebih terbuka terutamanya kepentingan rakyat harus didahulukan.

 

Melindungi dan mewarisi unsur kepelbagaian tidak bercanggah dengan pembentukan identiti nasional. Kita perlu sentiasa ingat kepelbagaian dalam Malaysia merupakan  khazanah negara dan bukan sesuatu beban. Seperti mana Cikgu Lim Lian Geok pernah berkata:“ Hidup berbilang, Makmur Bersama.” Kerajaan perlu mengambil inisiatif mementingkan pembelajaran kepelbagaian, salah satu cara yang dapat membuktikan kepelbagaian masyarakat iaitu menerima dan menggalakkan kepelbagaian dalam pembelajaran.  Ia bukanlah untuk memastikan semua etnik di dalam aliran sekolah yang sama, tapi memasuki unsur-unsur kepelbagaian dalam kurikulum dan kokurikulum di semua aliran sekolah. Dasar kepelbagaian pendidikan perlu menerima kepelbagaian, menghormati perbezaan, menegaskan persefahaman dan kesamarataan sebagai syaratnya. Kita tidak akan berjaya jika kita masih kekal dalam pemikiran diskriminasi dan menolak nilai kepelbagaian dalam masyarakat.

 

Untuk melindungi akar-umbi kepelbagaian masyarakat dan menegakkan semangat inklusif, Projek Kepelbagaian Kaum dan Budaya (PKKB) yang dilancarkan oleh Dong Zong telah mengadakan  aktiviti-aktiviti interaksi pelbagai kaum seperti Sambutan Tahun Baru Cina dengan Sekolah Menengah Persendirian Cina(SMPC), Projek Interaksi Kepelbagaian Etnik dan Budaya Penjelajahan Kuala Lumpur Lama, Kem Muhibah dan lain-lain supaya pelajar lain boleh berinteraksi dengan pelajar berasal dari sekolah pelbagai aliran dan memahami kepelbagaian melalui  aktiviti-aktiviti tersebut.

 

Penularan pandemik Covid-19 menyebabkan aktiviti fizikal tidak dapat dijalankan, namun ia bukan alasan bagi kami berhenti. Hari ini Dong Zong mengambil peluang untuk melancarkan laman sesawang Sambutan Hari Malaysia. Tujuan membina laman sesawang ini menyebarkan keputusan aktiviti-aktiviti telah yang dijalankan bagi sepanjang sambutan Hari Malaysia dan menunjukkan keindahan budaya kepelbagaian di kalangan orang ramai. Saya harap bidang institusi pendidikan yang lain seperti Sekolah Menengah Persendirian Cina dan lain-lain mengambil inisiatif daripada laman sesawangnya dan sama-sama melindungi budaya kepelbagaian.

 

Selain itu, kita akan menjalankan penyampaian hadiah bagi pertandingan menulis esei dan fotografi sebentar nanti.  Saya ingin mengucapkan tahniah dan syabas kepada peserta-peserta yang dapat anugerah. Saya juga ingin berterima kasih kepada semua peserta bagi setiap penyertaan dan berusaha pada tahun depan.

 

Sambutan Hari Malaysia bagi tahun 2021 sampai ke penghujungnya. Sekali lagi saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada anda semua. Aktiviti-aktiviti Sambutan Hari Malaysia 2021 dapat dijalankan dengan sempurna dan lancar kerana penyertaan anda semua.  Kita akan bertemu pada tahun depan lagi!

 

Memeluk budaya kepelbagaian, Malaysia barulah mempunyai masa depan yang cerah.

 

Akhir sekali, semoga anda semua berbadan sihat dan dirahmati oleh Tuhan.

 

Inilah ucapan daripada saya, Sekian terima kasih!