fbpx

Hentikan penindasan, UM diseru agar berdialog dengan siswa-siswi

Kenyataan Bersama Dong Zong dan Jiao Zong

9 November 2020

Hentikan penindasan, UM diseru agar berdialog dengan siswa-siswi

 

Dong Jiao Zong mengecam tindakan pihak polis menangkap bekas Presiden Persatuan Pemuda Baru Universiti Malaya (UMANY), Wong Yan Ke di bawah Kanun Keseksaan, atas tuduhan menghalang penjawat awam daripada menjalankan tugas ketika penyiasatan kes UMANY. Tindakan polis adalah keterlaluan kerana telah mencabul kebebasan individu tersebut.

 

Selain itu, Dong Jiao Zong menyeru pihak Universiti Malaya (UM) agar berdialog dengan siswa-siswi untuk mendengar suara yang berbeza, dan bukannya mengambil tindakan untuk menindas, atau mencengkam siswa-siswi berdiam diri.

 

Ketika pegawai polis menggeladah kediaman Yap Weng Qin, Presiden UMANY pada 7 November, semua individu yang berada di tempat kejadian memberi kerjasama kepada polis yang menjalankan tugas. Insiden mengingkari kuasa polis, atau mencemuh, mahupun menyerang polis tidak berlaku. Tindakan Wong Yan Ke untuk membuat rakaman sepanjang polis menjalankan tugas sebagai bahan keterangan kelak, cuma salah satu kaedah rakyat memantau proses penguatkuasaan, tanpa mengganggu polis daripada menjalankan tugas mereka.

 

Ia adalah satu tuduhan yang keterlaluan seandainya amalan hak ini ditafsirkan sebagai “menghalang penjawat awam daripada menjalankan tugas”, malah ia telah melewati batas dan menyekat kebebasan rakyat. Jelas, apa yang berlaku memperlihatkan keperluan reformasi pasukan keselamatan. Kerajaan harus membentangkan semula Rang Undang-Undang Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (RUU IPCMC).

 

Dewasa ini, pihak Universiti Malaya diandai tidak segan silu menawarkan diri untuk berkhidmat kepada agenda politik, sehingga mengabaikan profesional pendidikan yang harus dipertahankan. Fenomena ini agak membimbangkan. Institusi pengajian tinggi seharusnya menjadi persada yang menyaksikan penyebaran pemikiran bebas dan pertembungan idea. Mustahil kita menuai hasil pendidikan yang maju dan progresif seandainya terus mengurung diri dalam kepompong lama. UM tidak seharusnya memperlekehkan kebebasan akademik dan kebebasan bersuara. Insititusi pendidikan seharusnya membebaskan diri daripada belenggu politik, dan kembali kepada landasan professional pendidikan.


Siswa-siswi seharusnya digalakkan untuk berprihatin terhadap isu semasa, bersikap kritis terhadap fenomena sosial, dan memainkan peranan sebagai anggota masyarakat sivil. Lebih-lebih lagi, jikalau ditinjau dari perspektif pendidikan, siswa-siswi seharusnya digalakkan untuk berfikir secara kritis dan membina jati diri yang bebas dan merdeka. Sepanjang proses ini, siswa-siswi harus diberi ruang jikalau melakukan kesilapan. Seandainya kita terlalu asyik untuk menghukum, ia bercanggah dengan semangat luhur universiti untuk menerokai kebenaran, meraih kebebasan akademik dan bersuara.