fbpx

UTM Membatalkan Program Wacana Seni Budaya Tanda Halangan Silang Budaya Dan Penjejasan Kebebasan Akademik

Kenyataan Dong Zong

14 Jun 2021

UTM Membatalkan Program Wacana Seni Budaya

Tanda Halangan Silang Budaya Dan Penjejasan Kebebasan Akademik

 

Dong Zong mengkritik terhadap tindakan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) yang membatalkan Program Wacana Seni Budaya atas talian yang bertajuk “Perkongsian Seni Tarian Merentas Bangsa” dimana mengundang ahli seni terkenal iaitu Ramli Ibrahim sebagai panel. Pembatalan aktiviti ini berlaku akibat campur tangan Pusat Islam UTM. Tindakan tersebut bukan sahaja mengancam kebebasan akademik institusi pengajian tinggi (IPT), bahkan juga menghalang wujudnya aktiviti silang budaya yang akan membantut interaksi dan persefahaman pelbagai kaum dan budaya.

 

Ramli Ibrahim merupakan tokoh seni tarian terkenal di dalam dan luar negara yang berusaha penuh dalam mempromosikan tarian klasik India dan bergiat mengadakan interaksi silang budaya sepanjang masa. Padahal, pihak UTM cuma mengaitkannya dengan unsur sensitif seperti agama yang menyebabkan aktiviti bersifat silang budaya tersebut menjadi rumit dan tegang yang akhirnya menghalang aktiviti penghayatan seni rentas kaum ini dilangsungkan. Selagi pihak universiti bersifat angkuh dan keras, maka kejadian sebegini akan berulang-alik. Segala tindakan yang terlampau bersifat politik ataupun berunsur agama dan perkauman akan menyebabkan masyarakat terjerumus dalam pegangan ideologi sewenang-wenangnya sehingga menghalang perkembangan IPT dalam negara.

 

Kedudukan universiti-universiti negara kita dalam senarai piawaian antarabangsa agak kurang memuaskan lagipun tahap kebebasan akademik juga amat merisaukan. Masalah-masalah dalam Universiti kian bertambah terutamanya wujud pelbagai isu dalam sektor IPT termasuk isu penindasan terhadap kebebasan akademik yang masih berlaku dimana menimbulkan kebimbangan masyarakat.

 

Dong Zong berpendapat bahawa segala pembangunan universiti hendaklah bebas dari masalah-masalah birokrasi dan mekanisme pentadbiran yang kurang demokratik. Pihak UTM perlu mempertahankan kebebasan akademik dan berbuka hati terhadap segala pendapat serta tidak mencabuli kebebasan akademik dan pengajaran dalam universiti dengan prinsip agama tertentu.

 

Kebebasan akademik merupakan asas kepada pendidikan tinggi, tanpanya maka sesebuah universiti tidak dapat mengutarakan idea dan pendapat secara bebas dan akhirnya akan menghalang perkembangan akademik pelajar universiti serta kemajuan sosial. Selain itu, ia juga akan menghalang perkembangan ilmu ketamadunan manusia kelak. Pengajian tinggi perlu balik ke pangkal pendidikan dan masyarakat sivil perlu berdepan serta menegakkan kebebasan akademik agar ianya tidak dimanipulasikan dengan unsur agama. Seandainya sesebuah universiti tanpa wujud pemikiran kritis dan kebebasan akademik, maka mustahil kita dapat melahirkan insan yang cemerlang serta mewujudkan IPT yang berkualiti tinggi di pentas dunia.