fbpx

Dong Zong berharap Kerajaan Perpaduan mempertahankan pendidikan Bahasa ibunda dan kepelbagaian

Kenyataan Dong Zong

24 November 2022

Dong Zong berharap Kerajaan Perpaduan mempertahankan pendidikan Bahasa ibunda dan kepelbagaian

 

Negara kita berada dalam transisi menuju ke arah demokrasi dengan menyaksikan pertukaran pentadbiran kerajaan Persekutuan secara aman untuk kali ketiga. Kemelut politik diakhiri berikutan penubuhan Kerajaan Perpaduan, Dong Zong mengucapkan tahniah kepada Anwar Ibrahim atas pelantikannya sebagai Perdana Menteri yang kesepuluh, dan berharap kerajaan baharu akan menjamin pembangunan pendidikan bahasa ibunda dan asas masyarakat majmuk.

 

Kerajaan baharu memikul tanggungjawab yang berat dan menghadapi cabaran pelbagai dimensi untuk membawa negara kembali ke landasan dan menyatukan hati rakyat.

 

Kita berharap Kerajaan Perpaduan dapat bekerjasama dengan semua pihak, demi memacu pembangunan dan transformasi ekonomi, dan berusaha untuk meningkatkan taraf hidup rakyat supaya harapan baharu dapat dirasaikan.

 

Pada masa yang sama, kita juga berharap kerajaan baharu akan menunaikan janji pilihan raya, dan menjamin pembangunan sistem pendidikan pelbagai aliran serta menjaga kesaksamaan bagi pendidikan bahasa ibunda.

 

Keharmonian sosial dan kestabilan masyarakat yang mampan dapat dikekalkan dengan mengesahkan realiti masyarakat majmuk dan melaksanakan tadbir urus yang baik.

 

Ini adalah harapan kami yang tinggi untuk kerajaan baharu.