fbpx

Kenyataan Bersama Dong Zong dan Jiao Zong

Kenyataan Bersama Dong Zong dan Jiao Zong

17 Oktober 2019

 

 

Berdasarkan Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran(DSKP) semakan Bahasa Melayu Tahun 4 untuk Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) yang dikemaskini oleh Kementerian Pendidikan baru-baru ini, menunjukkan bahawa unit tulisan Jawi tidak akan dinilai, dan pengenalan tulisan Jawi di SJK hanya akan dilaksanakan jika dipersetujui PIBG serta ibu bapa dan murid. Sehubungan itu, Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) dan Gabungan Persatuan Guru-Guru Sekolah Cina Malaysia (Jiao Zong) mengeluarkan kenyataan berikut:

 

  1. Dong Jiao Zong menyatakan bahawa Persidangan Pertubuhan-Pertubuhan Cina yang diadakan baru-baru ini mencapai konsensus iaitu Lembaga Pengelola Sekolah (LPS) harus ditetapkan sebagai pihak yang berhak membuat keputusan terhadap pelaksanaan pengenalan tulisan Jawi di SJK untuk menujukkan penghormatan kepada peranan LPS.

Dalam mesyuarat pertubuhan-pertubuhan Cina dengan Timbalan Menteri Pendidikan, YB Teo Nie Ching pada 21 Ogos 2019, pihak Dong Jiao Zong dan pertubuhan-pertubuhan Cina telah menegaskan pendirian dan permintaan tersebut serta meminta Kementerian Pendidikan supaya isu ini dapat diselesaikan dengan sempurna dan memuaskan

 

  1. Dong Jiao Zong telah mengutus surat kepada Timbalan Menteri Pendidikan, YB Teo Nie Ching pada 15 Oktober 2019 untuk memohon Kementerian Pendidikan supaya mengadakan mesyuarat dalam bulan ini bagi merunding perkara-perkara mengenai isu pengenalan tulisan Jawi dalam buku teks Bahasa Melayu SJKC dan SJKT, serta peranan LPS. Dong Jiao Zong memandang serious terhadap isu ini dan menggesa Timbalan Menteri Pendidikan, YB Teo Nie Ching mengadakan mesyuarat dalam masa yang terdekat untuk menerangkan dan membincangkan perkembangan terkini, bagi memastikan ciri-ciri SJKC tidak terjejas dan terhakis.